

בית המשפט המחוזי בבאר שבע הורה לאחרונה לבטל צו קיום צוואה אשר לא כללה ב”אישור העדים” אישור על כך שהמצווה הצהירה בפני העדים כי “זו צוואתה“, זאת בניגוד לדרישות סעיף 20 לחוק הירושה, התשכ”ה – 1965, הדורש בין יתר מרכיביה של צוואה בעדים, שהמצווה יצהיר בפני שני עדים שזו צוואתו ולאחר הצהרתו זו יחתום עליה.
בהתאם להלכה הפסוקה, נודעת חשיבות רבה למילוי מדויק של ההוראות הפורמליות של סעיף 20 לחוק הירושה, משום שיש בכך כדי להעמיד את המצווה על רצינות המסמך והמעמד, ויש בכך כדי להבטיח כי המצווה ייתן דעתו למעשיו וכי צוואתו תשקף את גמירות דעתו.
בית המשפט קבע כי מדובר בפגם אשר אינו קל ערך, המעיב על השאלה האם המצווה הביאה את הצוואה בפני שני עדים. משלא נכתב באישור העדים כי המצווה הצהירה בפניהם שזו צוואתה, יש להוכיח, באמצעות עדי הצוואה, כי המצווה הלכה למעשה הביאה את צוואתה בפניהם והצהירה שזו צוואתה. העדים אמורים לשכנע את בית המשפט שהצוואה, על אף הפגמים שנפלו בה, משקפת את רצונה החופשי והאמיתי של המצווה וכי המצווה הביעה בפניהם מתוך הבנה, הכרה וידיעה, שזו צוואתה. בנוסף, בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה, היה על המבקש לקיים את הצוואה לשכנע, באופן שלא מותיר ספק, כי הצוואה משקפת את רצונה החופשי והאמיתי של המצווה.
בית המשפט קבע כי בנסיבות הספציפיות של המקרה, כאשר מדובר באשה חולה, הסובלת מגידול בראשה, שראייתה נפגעה קשות והיא אינה מסוגלת לקרוא, לא ניתן לראות בחתימתה על הצוואה לאחר שזו הוקראה לה, תחליף מלא להצהרה הנדרשת בחוק לפיה היא מצהירה שזו צוואתה. על כן קבע בית המשפט כי לא הורם הנטל להוכיח כי התקיים מרכיב היסוד של הבאת הצוואה בפני שני עדים וכי אין לקיימה.
למשרד עו”ד טואג – מגן, ניסיון רב בתחום, לפרטים נוספים התקשרו 052-5583807, ליצירת קשר לחצו כאן >>
האמור במאמר זה אינו מהווה המלצה ואינו מהווה ייעוץ משפטי ואין לבצע כל פעולה בהסתמך על האמור בו, מבלי לקבל קודם לכן ייעוץ משפטי הולם. הכותבים הינם בעלי משרד עורכי דין בזיכרון יעקב המתמחה בתחום דיני משפחה, ירושה, מקרקעין, עבודה, נזיקין, מימוש זכויות רפואיות וגיל שלישי.