

לכל אדם קיימת חזקת הכשרות המשפטית אשר הינה זכות יסוד ראשונה במעלה, שלילתה או הגבלתה תעשה על ידי בית המשפט רק במקרים חריגים בהם ישוכנע כי אין באפשרות אדם לנהל את ענייניו וטובתו מצריכה מינוי אפוטרופוס.
מיהו אפוטרופוס? אפוטרופוס הוא אדם אשר תפקידו לדאוג לאדם אחר אשר אינו יכול, באופן קבוע או באופן זמני, לדאוג לענייניו, כולם או מקצתם, ואין מי שמוסמך ומוכן לדאוג להם במקומו.
למי ניתן למנות אפוטרופוס? מי שהוכרז כפסול דין, קטין שהוריו נפטרו או הוכרזו כפסולי דין או שנקבע כי אינם מסוגלים למלא חובתם כהורים, בוגר עם צרכים מיוחדים שאינו מסוגל לנהל את ענייניו, קשיש המגיע למצב שבו הוא אינו יכול לדאוג לעצמו או לקבל החלטות, מאושפז בבית חולים שנקבע כי אינו מסוגל להביע דעה לגבי ביצוע הליך רפואי עבורו.
מי יכול לשמש כאפוטרופוס? אדם יחיד, תאגיד, אפוטרופוס כללי, ועדת אפוטרופסות לנפגעי השואה.
מינוי אפוטרופוס על מה? קיימת אפוטרופסות לגוף במצבים בהם אדם אינו מסוגל לנהל את חייו, או לקבל החלטות הנוגעות לגופו ולענייניו הרפואיים וקיימת אפוטרופסות לרכוש במצבים בהם אדם אינו מסוגל לנהל את ענייניו הכלכליים.
כיצד מוגשת בקשה למינוי אפוטרופוס? הבקשה מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה ומצורפים לה כל המסמכים הנדרשים, לרבות כתב הסכמה של האפוטרופוס ושל הקרובים, אסמכתאות רפואיות, חוות דעת עובד סוציאלי, תעודות רפואיות וכן תצהיר חתום כדין.
מתי בית המשפט מאשר את הבקשה? בית המשפט אינו מקל ראש בהחלטה על מינוי אפוטרופוס שכן מדובר בשלילת ההכרה ביכולתו של אדם לפעול בעצמו המהווה פגיעה בכבודו ובאוטונומיה שלו. בית המשפט יקבע האם קיים צורך במינוי ולשם מה הוא נדרש, ישמע את עמדת החסוי, יבחן את התאמת האפוטרופוס המוצע ואת עמדת קרובי המשפחה, כמו כן ייעזר בחוות דעת של גורמי רווחה.
האם קיים פיקוח על האפוטרופוס? האפוטרופוס נתון לפיקוח האפוטרופוס הכללי ועליו להגיש לו פרטה ודוחות תקופתיים.
מהם תפקידי האפוטרופוס? על האפוטרופוס לנהוג לטובת האדם אשר מונה לו אפוטרופוס, לשמור על זכויותיו, על האינטרסים והצרכים שלו והכל במסירות ובנאמנות. באם הינו אפוטרופוס לרכוש, עליו לדאוג לרכושו ולניהול נכסיו, באם הינו אפוטרופוס לגוף, עליו להחליט החלטות רפואיות, להתלוות לכל הבדיקות ולדאוג לקיום מרשמים תרופתיים.
מתי מסתיימת האפוטרופסות? באחת מאלה, או סיום טבעי – אם האדם חדל להיות פסול דין, או כשהושגה מטרת האפוטרופסות, או כשהאדם עליו מונה האפוטרופוס הלך לעולמו, או כשהאפוטרופוס התפטר מתפקידו או כשבית המשפט פיטר אותו.
מהו יפויי כח מתמשך? כל אדם מעל גיל 18, אשר מבין את משמעותו ותוצאותיו של ייפוי הכח, רשאי למנות לעצמו מיופה כח, אשר יוכל לקבל עבורו החלטות בעתיד בזמן שהוא לא יוכל לעשות זאת בעצמו. מסמך משפטי זה יכול לשמש כתחליף למינוי אפוטרופוס, אולם יש לערכו בהתאם לכללים הקבועים בחוק ולחתום עליו בפני עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת. למאמר בנושא יפוי כח מתמשך לחצו כאן >>
מינוי אפוטרופוס הינו הליך מורכב וקריטי, על כן מומלץ, לפני פניה לערכאות בעניין זה, להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום. משרד עורכי דין טואג- מגן, מתמחה בנושא אפוטרופסות ובעל הסמכה לחתום על יפוי כח מתמשך, מזמין אתכם לפנות למשרד לקבלת ייעוץ משפטי מתאים. ליצירת קשר לחצו כאן >>
* האמור לעיל מהווה מידע כללי בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי